NEWSLETTER

Jesteś dzinnikarzem? Wybierz firmy z których chcesz
dostawać informacje prasową wprost na własną
skrzynke e-mail.
ZAPISZ SIĘ

WYSZUKAJ

Bourbon kontra whisk(e)y – podobne, a jednak inne

2014-12-02 09:44:13

Whisky, whiskey i bourbon whiskey.

Różnica miedzy whisky a whiskey to nie tylko jedna litera alfabetu. Ta pierwsza nazwa nawiązuje do Szkocji (Scotch Whisky), gdzie produkowana jest z destylacji zacieru zbożowego (głównie słodu jęczmiennego) i poddawana dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Przedstawiciele tej odmiany są mocni i gorzcy w smaku.

Wraz z emigrantami z Europy whisky trafiła do Stanów Zjednoczonych i stała się amerykańską whiskey, przystosowaną do klimatu po drugiej stronie Atlantyku. W odróżnieniu
od protoplasty, amerykański trunek zawiera kukurydzę, żyto i pszenicę. Whiskey z USA dzieli się na sześć kategorii w zależności od sposobu produkcji: Tennessee Whiskey, Rye and Wheat Whiskey, Corn Whiskey, Blended American Whiskey oraz Bourbon Whiskey, który zdecydowanie wyróżnia się na tle innych.[1]

Czysty bourbon destylowany jest w ściśle określony sposób. Proces tworzenia tego właśnie trunku przechodzi, bez wątpienia, najbardziej szczegółową kontrolę spośród wszystkich rodzajów whiskey. Składniki są ściśle sprawdzane pod kątem jakości. Woda używana do produkcji bourbona przepływa przez naturalne wapniowe skały, które wzbogacają ją
w minerały i sprawiają, że jest unikalna na skalę światową.
Zgodnie z amerykańskim prawem, bourbon musi zawierać w swoim składzie minimum 51% kukurydzy. Nadaje mu ona znacznie słodszy smak niż jakiekolwiek inne ziarna, na przykład jęczmień dodawany do produkcji szkockiej whisky. Leżakowanie i dojrzewanie musi trwać co najmniej dwa lata w smalonych od środka, świeżych beczkach z drewna białego dębu (w przeciwieństwie do beczek „z drugiej ręki” używanych przy produkcji jakiegokolwiek innego typu whiskey). Nowe drewno oznacza, że bourbon może czerpać z niego dużą dawkę koloru i smaku, włącznie z nutami wanilii
i karmelu będącymi tu głównymi wyróżnikami.
Według surowego prawa amerykańskiego, bourbon jest jedynym rodzajem whiskey, do którego dodawanie jakichkolwiek barwników czy przypraw jest zabronione. Klimat w Kentucky ulega znacznym wahaniom między latem
a zimą. Tym samym beczki ulegają rozszerzaniu i kurczeniu się w wyraźnych odstępach czasu, wpływając na szybsze dojrzewanie whiskey. Tego zjawiska nie da się zaobserwować
w zimnym klimacie Szkocji czy Irlandii.

Smak legendy Wild Turkey® Bourbon.

Wild Turkey® odróżnia się na tle innych bourbonów większym rygorem przy procesie destylacji w stosunku, do tego narzuconego przez Kongres Stanów Zjednoczonych w 1964r. Począwszy od doboru składników, poprzez destylację, aż do finalnego butelkowania alkoholu. Nad wszystkim tym czuwają: Jimmy Russel, obecny mistrz destylacji, który pracuje w firmie już od 60 lat, wraz z synem Eddiem. Wspólne, ponad 90-letnie doświadczenie wykorzystują
przy tworzeniu kultowego bourbona Ameryki i jego wielu odsłon. Twórcy Wild Turkey® nigdy nie stosują półśrodków w procesie produkcji i głęboko wierzą w wartość tradycji.
Nie bez kozery Wild Turkey® to jedyny taki bourbon z zasadami.

Ziarna używane w procesie produkcji bourbonów Wild Turkey® są sprawdzane pod kątem dojrzałości, czystości i stopnia wilgotności. Drożdże używane do fermentacji są uprawiane
na terenie destylarni. Ich formuła jest pilnie strzeżonym sekretem, który przekazywany jest
z pokolenia na pokolenie. Kluczem do wyjątkowego smaku jest woda z wysoką zawartością wapnia, która pochodzi ze studni znajdujących się bezpośrednio na terenach destylarni. Woda ta jest tak czysta, że miasto Lawrenceburg zbudowało na tym terenie studnie głębinowe
do czerpania wody.

W odróżnieniu od innych destylarni, Wild Turkey® używa dębowych beczek z białego dębu porastającego amerykańskie góry Ozark, z najmocniejszym (i najdroższym), głęboko warstwowym zwęgleniem, które nadaje unikalny, kultowy smak i głęboko brunatny kolor trunku. W dojrzewalniach,  których część pochodzi z początków założenia destylarni, nie kontroluje się klimatu, co zapewnia naturalne warunki leżakowania. Właściciele Wild Turkey® optują za tradycyjnymi metodami – otwartymi oknami w lecie i zamkniętymi w zimie. W przeciwieństwie do innych destylarni, które pozwalają dojrzewać swoim bourbonom przez minimalny wymagany okres, bourbony Wild Turkey® dojrzewają, przez co najmniej 5 do 7 lat.

Bourbon Wild Turkey® destylowany jest na niskiej zawartości alkoholu by uzyskać prawdziwą głębię smaku. Niekiedy dodawane są znikome ilości wody, by zapewnić niezmienie wysoki poziom smaku klasycznemu bourbonowi 101 Proof[2]. Wyjątkowy Rare Breed jest butelkowany bez jakiekolwiek dodatku wody, a zawartości alkoholu utrzymana jest na poziomie 54% (108 Proof). Ten wyróżnik, choć kosztowny – z jednej beczki zamiast średnio 250 butelek, Wild Turkey® uzyskuje ich tylko 190 – doceniany jest przez miłośników marki.

Jak podawać Wild Turkey®?

Tradycyjny sposób podawania bourbona różni się od sposobu podawania whisky. Amerykanie lubią swoje alkohole z dużą ilością lodu. Bourbon można podać w szklance typu tumbler bądź snifter, wypełnionej kostkami lodu – to najpopularniejszy sposób picia bourbona, nazywany „on the rocks”. Sam alkohol musi być zawsze w temperaturze pokojowej. Jednym
z najpopularniejszych bourbonów klasy premium jest Wild Turkey® 101.  Dominują w nim mocno wyczuwalne akcenty wanilii, karmelu oraz miodu z dębową nutą.

Niezależnie od tego czy trunek spożywany będzie z lodem czy bez, płyn nie powinien zajmować więcej jak ¼ szklanki. Spowodowane jest to zarówno jego mocą, jak i możliwością delektowania się jego smakiem. Mamy tu do czynienia z rytuałem podobnym jak przy piciu wina, gdzie liczy się zapach i smakowanie małymi łykami. Jest także wiele drinków skomponowanych z udziałem bourbona. Eddie Russell, syn legendarnego mistrza destylacji marki, stworzył Wild Turkey® 81, jako idealny składnik klasycznych koktajli na bazie bourbona, tj.: Mint Julep czy Sour. Mimo że, Wild Turkey® 81 jest młodszy i łagodniejszy (40,5% zawartości alkoholu) od legendarnego Wild Turkey® 101, to zachowuje w sobie wszystkie walory smaku, charakterystyczne dla tradycyjnej metody produkcji kultowego, amerykańskiego bourbona. W smaku odnaleźć można delikatną słodycz karmelu, wanilii, jeżyn i migdałów oraz bogactwo przypraw i dymne akcenty cygara


[2] Próba alkoholu (ang. alkohol proof) – miara ile alkoholu (etanolu) zawiera dany napój alkoholowy. W Stanach Zjednoczonych definiuje się ją jako podwójną wartość procentową alkoholu na objętość, czyli przy 101 proof zawartość alkoholu wyniesie 50.5%.

WSPÓŁPRACUJEMY z:

Zaufali nam: